Om LCHF, recept och träning

se hit alla sushi-fantaster

Tuesday 27 April 2010 kl. 14:40

I dag på den japanska restaurangen som kommit att bli en av våra favoriter beställde jag in något som visade sig vara ett perfekt LCHF-sushi: omelett med crabstick på (dessutom inlindad i parma och lök). Doppades i soja med wasabi och chilimajonnäs. Det här går säkert att beställa på ditt sushihak (fast med lax vore godare) eller att fixa själv. Gott!!!!

bästa LCHF-alternativen, du kommer inte sakna ett skit

Thursday 22 April 2010 kl. 09:42

Du älskar mackor?
Det finns mängder av bra recept på bröd som är LCHF-vänligt och smakar lika gott och ibland godare än “riktigt” bröd. Själv brukar jag i brist på tid och ork slänga ihop ett busenkelt kokosbröd. Opsies är poppis och kan varieras i all oändlighet. Kan göras om till chokladbakelser eller varför inte till pepparkakor?

Du älskar potatis?
I stället för potatismos, testa blomkålsmos. Släng i lite broccoli också eller kör bara på broccoli. Tusen gånger godare än originalet med potatis. I stället för potatisgratäng, testa rättikagratäng. Tydligen är rättika, trots att den bor under marken, helt okej ur kolhydratsynvinkel. Och min fänkålsgratäng. Oj oj oj.

Du älskar pasta?
Strimla vitkål eller squash fint och koka el dente.

Du älskar ris?
Gör blomkålsris.

Du älskar pizza?
Testa att göra opsies som pizza eller testa mitt favoritpizzarecept med fiberhusk.

Du älskar godis?
Mörk choklad går utmärkt att stoppa i sig i mindre mängder. Min favorit är Marabous Dark mint. Den är oslagbar. Minst 70 procent kakaohalt är det som gäller!
Om man är mer bakverksugen kan man testa denna chokladkaka, eller min chokladmoussetårta eller kanske min mammas frö- och bärkaka. Det här receptet på chokladbrownies tänker jag testa när jag är hemma i Sverige igen.

Du älskar glass?
Den här hallonglassen
är lätt som en plätt. Det finns mängder med glassrecept. Införskaffa en glassmaskin inför sommaren vetja, det tänker jag göra.

Du älskar chips?
Squashchips är skiten. Eller varför inte göra ostkluttar i ugnen och servera med dip? Minst lika gott om inte godare. Eller mina ostmaränger.


Bild från sur tant.
Du älskar paj?
Det är absolut inget du måste avstå ifrån. Testa denna chevrepaj eller tacopaj med guacamole. Det går att göra pajdeg utan carbs.

Du älskar pannkakor och våfflor?

Här har du ett prima våffelrecept och här finns pannkakor åt alla. De här saffranspannkakorna har jag inte testat än men de ligger högst upp på min priolista.

godaste äggfrullen

Saturday 10 April 2010 kl. 07:15

Omelette eller äggröra står på min frukostmeny varje dag. Men det här är en ny favorit som trots samma ingredienser slår de andra två på fingrarna med hästlängder. Låt mig presentera: mosade kokta ägg med smör!


Koka några ägg, skala så fort du kan (de ska vara heta), mosa tillsammans med en stor klick smör eller bregott (inte margarin) och salt. Sååå gott!!

fritera mera

Friday 9 April 2010 kl. 16:15

I går rörde jag ihop en burk tonfisk, en stor sked bredbar cheddar med chili och två ägg och sen slängde jag ner smeten i kokande olja och vips hade jag en supergod typ omelettpaj!


Det bubblar i den lilla kastrullen.


Friterad tonfiskäggröra, friterat ägg och ugnsrostade grönsaker. Mmm!!

there is a new love in town

Thursday 11 March 2010 kl. 09:19

Deep fried eggs. Perfekt köttillbehör mina älskade LCHF-vänner! Har inte testat att laga det själv än men vad jag förstått så pocherar man ägget först om man vill (alltså kläcker det i kokande vatten) och sen ner i kokande frityrolja eller så kläcker man direkt i frityroljan (det är vad jag kommer att göra). Sen vad jag förstått kan man veva runt lite med en gaffel för att få allt fluffifluff runt kanterna. Så himla gott blir det.


Funkar även som tillbehör till omelett. Dagens äggkvot är nu efter lunch uppe i 8. Och nej, jag är inte rädd för kolesterol. Det är en gammal myt att för många ägg skulle vara farligt. Och please dont give me some crap om att lagom är bäst. Då läser du fel blogg.

ostmaränger

Monday 16 November 2009 kl. 21:43

Det här är min senaste matfetisch:

1 äggvita per 1 dl ost. Man kan krydda som man vill, jag har testat med vitlökspulver och chili. Rör ihop ordentligt och klicka ut på bakplåtspapper. Inte för tätt, de smälter ut nämligen. Sen in i ugnen. Cirka 200 grader och ungefär 20 minuter för lite mjukare och lägre temperatur och längre tid för krispigare. Nästa gång ska jag testa med nån stark ostjävel, kanske brännvinsost. Annars tror jag att västerbotten kan bli outstanding.

mmm… moussetårta

Monday 9 November 2009 kl. 22:47

Brun mousse:
250 gram mööörk choklad, kanske nån med smak? Körde apelsin nu, ska testa mint nästa
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche

Värm hälften av grädden i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner all choklad (i bitar blir lättare) i grädden tills den smält.
Vispa (MED BALLONGVISP SÅKLART) resten av grädden och crème fraichen till tjockt.
Vispa ihop gräddröran med chokladröran.

Vit mousse:
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
lite stevia

Vispa grädden och tillsätt philadelphiaosten och stevian.
Vispa tills det är tjockt, Det blir jättetjockt.

Bred ut i form, gör laget, det blir roligt.
Täck med plastfilm och låt stå i kylen många timmar, kanske tio.
Jag hade på lite mintchoklad och hallon sen.

Inga carbs såklart.

korianderpesto

Monday 21 September 2009 kl. 21:47

Fina Anna tipsade mig om den här goda kryddsmeten:

Koriander
Jordnötter
Citron
Chili
Salt
Peppar
Oliv- eller rapsolja

Mixa, eller försök i alla fall. Varken min blender eller min stavmixer kunde rå på det här särskilt bra men det gjorde inget, det blev gudomligt gott ändå. I kväll åt jag det med kycklinggryta och broccoli.

Tchûss!!

äpple med kanel och valnötter

Friday 4 September 2009 kl. 21:51

Fredagskväll!!! Efter middagen blev det en runda till gymmet. Nu Brokeback mountain, chokladthé och äpplegott: skivat äpple med smörskivor på, massor med kanel och lite valnötter. Micrat i två-tre minuter på full effekt. Serverat med keso. MMMMMM!!!!!

oj oj va gott med fänkålsgratäng

Friday 4 September 2009 kl. 21:46

Min farmor lagade det här till mig för några veckor sedan och ikväll lagade jag det till mig själv. Väääldigt gott tillbehör till kött, istället för potatis eller vad för annan skit folk nu stoppar i sig.

Skär ett gäng fänkål i klyftor och koka i salt och grönsaksbuljong i en kvart. Lägg i ugnsfast form, ha på pesto, grädde och riven ost. Salta och peppra. Kör i 225 grader i en kvart till eller tills det fått färg.

Mmm… busenkelt.

acon- & bäggmuffins

Thursday 27 August 2009 kl. 15:53

10 ägg, 1 dl grädde, 2 dl riven stark ost, 1-2 paket klippt knaperstekt bacon, oregano, salt och peppar. Rör ihop. Häll i aluminiumformar (viktigt, papper funkar inte, det rinner ut), grädda i 175 grader i cirka 20 min. Jättegott hörrni, perfekt mellis. Och, såklart, inga carbs…

kokosbröd

Wednesday 26 August 2009 kl. 11:57

Jag är ett stort fan av kokos. Idag bakade jag ett superenkelt kokosbröd: 3 dl kokos, 3 ägg och en halv tesked bakpulver. Blanda, häll i form eller på plåt (cirka en centimeter tjockt) och grädda på full effekt i micron i två minuter. Inga carbs såklart.

coleslaw och liten naggande hund

Tuesday 25 August 2009 kl. 18:13

Middag idag: coleslaw och gratinerad kassler. Kassler i ugn är ju hur gott som helst, jag brukar ha på lök, paprika, dijon och massor med ost. Men det som gjorde mest succé idag var coleslawn. Sååå lätt, billigt, gott och lyxigt.

Hyvla vitkål med osthyvel, riv morötter och rödlök grovt och blanda med majonnäs, citron, senap, salt och peppar. Jag hade även i lite tabasco. Bästa tillbehöret!

Efterrätt: mys med liten hund.

vitkål

Monday 17 August 2009 kl. 20:36

Är väldigt underskattat. I Coleslaw, smörbrynt eller som här – surkål på burk. Fantastiskt tillbehör! Ikväll tillsammans med köttfärssås och squash.

baka baka liten low carb-kaka

Friday 14 August 2009 kl. 14:46

Jag DÖR va gott och lätt det här va. Och typ NOLL carbs!!

Lite smör, ungefär 50 gram. Smält i micron. Ha i cirka 100 gram kokos, två ägg och yttepyttelite Stevia. Ett kryddmått MAX. Blanda. Klicka ut på bakpapper och sen cirka 15 minuter i 200 grader. Blir fluffiga kokosbullar med lagom sötma. Lycka till!

för alla chocolate lovers out there

Monday 10 August 2009 kl. 16:25

Ett alternativ till Marabous dark mint är den här:

Både billigare och lite godare. Finns på Coop forum Borås.

dan före dan

Thursday 18 June 2009 kl. 09:23

Har sådan fruktansvärd ångest för att jag rökte fem cigaretter igår. Känns som om jag ska dö, typ nu. Och midsommarplanerna måste ställas in, det GÅR inte att va ute med båten i 10 grader, regn regn regn och kraftig vind. Vad ska vi göra i stället hörrni? Jag börjar med smörstekta tomater och tonfiskröra:

bästa efterrätten

Monday 15 June 2009 kl. 22:16

Kiwi och grädde.

bästa kvällsmelliset

Tuesday 9 June 2009 kl. 21:36

life is good

Tuesday 9 June 2009 kl. 20:45

Den här nyheten med mint från Marabou gör min sommar. Två för 30 på Matpressen vid jobbet. Jag kan liksom inte fattar hur nåt kan va så gott. Hoppas jag aldrig tröttnar. Och ja, det är givetvis 70 procent kakao.

och en god efterrätt som mamma gjorde åt mig och framtiden igår

Sunday 7 June 2009 kl. 21:06

En slags cheesecake.

Så här: smält smör och blanda i lite physilliumfrön, sesamfrön och linfrön. Bred ut på fat och ställ in i kylen så stelnar det och blir jättegod botten. Mamma hade på limeyogurt, jordgubbar, apelsin, valnötter och chokladdoppade pumpafrön från Renée Voltair. Jag ska testa att göra med grädde och ännu mer bär.

Asså ni SER ju. Fest!!!!!!!!!!

dagens mat: fishcakes med broccolimos och limeyogurt

Sunday 7 June 2009 kl. 21:01

Sjukt gott och lätt.

1 Koka upp valfri fisk så den blir mjuk och fin.

2 Blanda fisken, finhackad lök och några ägg, det blir en rinnig smet. Krydda med salt och peppar och chili.

3 Klicka smeten i en panna med smör, stek gyllene och fint på båda sidorna.

4 Jag åt mer broccolimos (supersönderkokt broccoli mosat med grädde och salt och peppar) och turkisk yogurt med lime och vitlök.

SJUUUKT GOTT!!! Och ganska så ofiskigt om man inte gillar fisk så värst men ändå vill ha det fina med sjödjuren.

okej, så här gör man pizzan

Tuesday 26 May 2009 kl. 10:26

Fyra ägg, knäck i en bunke. Vispa ner salt, pressad vitlök och oregano. Ha i knappt två deciliter raps- eller olivolja och en tre-fyra centimeter tjock skiva smör (som fått smälta). Sen har man i krusket. Kanske fem matskedar, kanske lite till. Vispa vispa, det tjocknar snabbt. Innan det tjocknat ihop helt, häll ut på plåt med bakplåtspapper. Smeta ut med stekspade. Lättare att göra detta innan husken svällt, då blir det för degigt. Låt svälla fem minuter, sen in i ugnen, 20 minuter 200 grader. Ta ut och vänd, lätt med två stekspadar. Kör kanske 10 minuter till på andra sidan. Sen ut, på med tomatpuré och all ost, grönt och kött. Sen in på grill tills det ser fint ut.

fisken

Friday 22 May 2009 kl. 21:04

Blev så jävla god. SÅ jävla god. Vit fisk, olivolja och smörbitar på, salt och peppar, en tomat, citronmeliss. Fyfan va gott. Vill ha mer. NU!!!!!

en helt vanlig fredag

Friday 22 May 2009 kl. 18:53

Den börjar alltid med att jag springer min runda. I dag extra fint, helt tomt och svalt och lite regnigt, och så träffade jag fina Klas Granström (Robinson-Klas) som sprang motsatt runda. Vi jämförde Expressen, där jag jobbar och Klas jobbat, mot Aftonbladet, där Klas jobbar. Kom inte fram till nåt speciellt. Nu har jag stoppat in fisken i ugnen och tagit mig en liten proteindrink. Hur är det med proteinpulver egentligen? Jag får för mig att man blir fet av det. Vem kan? Jag brukar bara dricka proteinpulverdrink med sojamjölk och rått ägg direkt efter träning numer, är rädd.

intag

Tuesday 5 May 2009 kl. 21:50

Kvällsmellis: Frökex med smör och prästost.

Frökex: Ta 2 dl linfrö, 1,5 dl sesamfrön, 1 dl pumpafrön och 1 dl solrosfrön och lägg i en skål med lite salt. Häll på vatten. Ställ i kylen över dan eller natten, det ska bli gegga. Häll av vatten om det är vatten kvar, lägg papper på plåt och smeta ut geggan med stekspade. Kör först på 125 grader typ en timme, sen sänker du temperaturen lite, gärna med öppen ugnsdörr, kör en timme till, kanske ännu en timme till. Låt stå på eftervärme tills det blir lagom hårt. Låt svalna. Bryt i bitar. Ät!!!!

intag

Tuesday 5 May 2009 kl. 18:57

Två ägg och makrill på burk innan träning. Efter träning blomkålsmos och civapcici.

Blomkålsmos: Koka blomkålsbuketter i grädde på svag värme tills de blir mjuka och går att mosa in i grädden. Ha i salt, peppar och vitlök. Sjukt gott.

jag unnar mig

Saturday 24 January 2009 kl. 23:07

Laxburgare. Mixade lax med ägg och vitlök och panerade i sojamjöl och sesamfrön. Till det hade jag creme fraiche med svart kaviar, tomat och ruccola. Det ser jättegott ut men jag har ingen aning om hur det smakar. Ingenting smakar. Eller luktar. Men The eternal sunshine of the spotless mind var tom bättre än jag kom ihåg den. Fantastisk film. Visste ni förresten att ruccola funnits jättelänge i Sverige under namnet senapskål men att det är först när nåt smartass började kalla den ruccola som den blev “inne”? Stört.