det behöver ju inte bli nåt jävla krig!

Igår bloggade min vän Annika Leone om att hon funderar på att sluta amma, men känner sig usel på grund av detta. Och så blir det något slags krig i kommentarsfältet om huruvida en ska amma eller inte! Herregud säger jag bara. Kan vi inte alla bara respektera att vissa ammar och vissa gör det inte? Hur kan en bli upprörd över hur någon annan gör?

Vi kan säkert alla enas om att bröstmjölk är lite nyttigare än ersättning rent innehållsmässigt. Men att det bara är nyttigare OM mamman vill amma! För vill inte mamman amma, av vilken jävla anledning det än må vara (och ja, att en inte har lust är en jättebra anledning), så är det ”nyttigare” med ersättning. Så är det ju! Så! Då slutar vi diskutera det.

Jag pratar och skriver ofta om fördelarna med att amma. Jag håller dock aldrig föreläsningar om det positiva med amning för folk jag inte känner eller folk jag vet valt att inte amma IRL. Frågar någon och är nyfiken så berättar jag gärna, men det är inget jag ”prackar på” folk. Jag skriver om det på bloggen och pratar om det med kompisar som också valt att amma.

Innan jag fick barn visste jag ingenting om amning. Det är ju en ganska cool funktion vi kvinnor har som vi inte bör glömma bort mitt i all modernisering, lite så ser jag det. Och om det funkar så är det praktiskt och så vidare, och den erfarenheten delar jag gärna med mig av. Jag skulle dock aldrig få för mig att säga att jag är en bättre mamma för att jag ammar. För det tycker jag verkligen inte! Jag är bara tacksam för att amningen har hjälpt oss mycket då Lotta har varit (och är fortfarande) bitvis väldigt krävande. Vi hade såklart, om amningen inte funkat, hittat andra sätt att söva/trösta/mata/ge närhet på. Men för oss – guld. För många andra – inte guld. Och då är ersättningen guld. Och det bästa är ju att en kan göra båda om en vill! Lite här och lite där och testa vad som känns bäst. (Men om en vill behålla amningen så får en läsa på lite, gärna på Amningshjälpen, om hur en håller produktionen igång. Dom är för övrigt grymma och kan svara på allt om amning och hur en gör både när en vill börja och sluta amma.)

Om jag kan inspirera och peppa de som vill amma (så länge de vill utan att känna sig som freaks) så gör jag gärna det. Men jag hoppas verkligen att jag inte ger någon som inte ammar dåligt samvete. Gör jag det?

3 kommentarer på “det behöver ju inte bli nåt jävla krig!”

  1. Karin skrev:

    Bra skrivet!

  2. Jina skrev:

    Det var klokt skrivet och jag gillar din inställning.
    Dessutom tycker jag som älskar att amma att det är skönt att läsa din berättelse och få exempel på att det går fint att fortsätta amma!
    Tack! ????

Skriv en kommentar, hörru!

You must be logged in to post a comment.