grattis min finaste lilla vän

Idag fyller du 2 år älskade Lotta. I morse väckte jag och pappa dig med bananpannkakor, levande ljus och en Pippi-morgonrock. Lite senare idag kommer dina morbröder Johan och Jesper hit liksom din mormor. Du älskar att umgås med dom.

Du är så himla rolig just nu. Härom dagen tog din pappa med dig till Systembolaget för att köpa en flaska vin. Det var din första gång där, vi dricker i princip aldrig så hänger inte där så ofta. Det första som hände när ni kom innanför dörrarna var därför lite oväntat – du skrek ”NEEEJ PAPPA, INTE DRICKA!!!”.
Då skämdes han lite din pappa och ni lär inte besöka det stället på ett tag framöver.

En annan grej som är rolig som du gör är att du, om jag eller din pappa skulle säga att vi inte vill göra/smaka något, säger ”prova!” uppfordrande och hytter mer pekfingret. “Bara prova mamma!”.

Igår kväll, din sista kväll som 1-åring, lagade du papegoja-kyckling med grädde, salt och peppar till mig. Det godaste jag ätit.

Du pratar massor, upprepar allt vi säger och sätter ihop hur långa meningar som helst. Det är sååå kul att höra dig berätta vad som hänt under dagen. Du kommer ihåg de mest besynnerliga små detaljerna och ditt minne är mycket mer utvecklat än jag hade förväntat mig. Du pratar ofta om saker som hände i somras, för ett halvår sen alltså. Till exempel om när den där fina fjärilen satte sig på din arm och hur den sen flög vidare upp till himlen. Och om när du och mormor plockade blåbär och om när ni cyklade. Du pratar om Cedar som du red på på Skansen. ”Hjälm” säger du allvarligt och hytter med det lilla pekfingret. Det där hyttandet som jag inte vet var det kommer ifrån. Himla gulligt är det i alla fall.

Du är väldigt selektiv med vad du äter. Mest av allt gillar du korv och oliver. Annat som går ner är broccoli, turkisk yoghurt, torkad frukt, fiskpinnar, bönor och ost. Potatis tycker du är så jävla äckligt och sås går fetbort. När jag tycker att du ätit sämre än vanligt så gör jag fuskglass på avocado och frusna hallon och det går oftast ner.

Du sover fortfarande i sängen med oss. Vissa nätter sover du nästan hela natten, men oftast vaknar du ett par gånger och vill amma. Din sista natt som 1-åring ville du amma hela hela tiden och när jag vid 5-rycket försökte förhandla bort amningen föreslog du att du istället för att amma fick lukta på tuttarna. Hmm.

Du älskar att sjunga och jag har förstått att du sjunger ovanligt ”bra” för din ålder. Fattar det där med melodi och så. Favoritlåtarna är Blinka lilla stjärna, Sommarsången, Mors lilla lathund och ”farfar Li” (Sjörövar-Fabbe).

Den bästa du vet (näst efter mig) är Pippi och du lämnar sällan huset utan din Pippi-docka och apan. Du har en Pippi-klänning som du gärna skulle ha på dig dygnet runt om du fick men vi försöker sakta men säkert göra oss av med den då den är helt trasig och alldeles för liten. När vi åker bil eller ibland om du vaknar på natten och inte kan somna om så brukar du få kolla på Pippi på äventyr på iPaden. Du kan kolla på den filmen hur många gånger som helst verkar det som. Jag har försökt att introducera annat men det går inte, och det är kanske lika bra, jag vill helst inte att du tittar så mycket mer än när nöden kräver det. Men jag är ändå rätt glad att det är Pippi och inte typ Spiderman.

Idag har du varit på din kommande förskola Solvändan och hälsat på. Du tyckte att det var jätteskoj och ville gå dit igen efter att vi gått hem för att äta lunch. I januari börjar inskolningen på riktigt och det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot det. Men du kommer att älska det. Du är så himla social.

Det har varit två galna år, fyllda av stor kärlek och lycka men också en helt ny oro och ångest – något skulle ju kunna hända dig! Älskar dig till månen och tillbaka. Jag ska försöka göra början av ditt liv så bra jag bara kan, jag svär.

3 kommentarer på “grattis min finaste lilla vän”

  1. Lia skrev:

    Hej Lotta, jag är din mammas kompis Lia.
    Vi träffas inte så mycket du och jag men jag tycker du verkar vara världens skönaste unge och ser fram emot att träffa dig. Sist var det en pyttekortis när jag var i NY och åt kinamat med dina föräldrar.
    Vi får boka en lekdejt så fort jag är hemma i Sverige igen. Kramar från Berlin!

  2. Lia skrev:

    och mamastelle, gratta lillkorven från mig med en stor kram!

Skriv en kommentar, hörru!

You must be logged in to post a comment.