hjälp

Min klematis mår inte så bra. Vad gör jag för fel? Den står assoligt och fint, får massor med vatten. För mycket? För soligt? Kan nån som är bra på blommor snälla säga vad jag ska göra. Den är så hängig. Inte torr egentligen, bara hängig. Kanske vill den ha en spalje att klättra på? Är det därför den är ledsen? Övervattnad??

14 kommentarer på “hjälp”

 1. ewa skrev:

  du måste skydda rötterna! dom bränns sönder jättelätt! antingen planterar du nåt litet över, eller så lägger du ut stenar eller nåt.

 2. edit skrev:

  övervattnad, för lite näring

 3. Sandra skrev:

  Hej Anastelle! Du måste ha en spalje till din klematis, så kommer den att bli så fin så fin. Kram från Sandra

 4. Hanna skrev:

  vad härligt att du har en läsare som heter edit! fint namn

 5. Anastelle skrev:

  Men vad är rötterna? Dom är väl i jorden? Får dom inte tillräckligt med skugga av den? Måste hitta spalje, snarast!!! Nån som vet fin spalje inne i stan??

 6. Jempa skrev:

  Den är övervattnad! Min klematis vattnar jag typ aldrig fast den är ifs 100 år gammal.. nästan iaf. Mindre vatten, lite växtnäring.. ha tålamod.

 7. bubbelbubbel skrev:

  Exakt. Jag trodde min var död, glömde vattna den på aslänge och så helt plötsligt växer den jättemycket! Låt den vara torr och ge växtnäring. Kostar billigt i vanlig affär.

 8. Anastelle skrev:

  Nu lät jag den va utan vatten över helgen, och den torkade ihop helt. Vad gör jag nu? Har satt upp rotskydd och gett den näring.

 9. clara skrev:

  köp en klockranka istället. de dör ALDRIG, klär in en balkong över en sommar dvs växer som fan, och har STORA blommor. clematis är en bögblomma, det märker du väl?

 10. JennyLo skrev:

  Häll en skvätt mjölk i vattnet när du vattnar den, klematisen trivs i kalkrik jord eller köp kalkpulver på weibulls alt. annan grönsaksodlare. Stämmer även att nedersta stammarna bör skyddas mot för stark sol. Ta en gammal hushållsrulle och skär upp så kan du låta den utgöra ett skydd. Inte så stylish men lär garanterat att få den att må bättre.
  lycka till!

 11. Anastelle skrev:

  Den fick vila från vatten i två dar och fick mer rotskugga. Den tvärdog… Vad gör man nu? Är den körd? Den är helt vissen. Annars är dina tips helt fantastiska Jenny, tack!!!

 12. JennyLo skrev:

  Om den är helt genomvissen och inte har några skott eller nya blad på G är den nog tyvärr körd.
  Vad har du för kruka? Plast? Kan vara det som är orsaken, dålig dränering och värmechock för rötterna.
  Om du köper en ny klematis satsa på en stor lerkruka, häll i lecakulor ca två cm i botten och blanda även upp jorden med leca så den blir luftig. Sen slänger du på benmjöl eller vattnar lite då o då med mjölkvatten. Första året kommer den inte se så pampig ut eftersom den inte har rotat sig. När den väl har gjort det så kräver den mindre och mindre skötsel.

 13. Anastelle skrev:

  Ja, den är helt genomvissen tyvärr…. Shit va du är bra på växter då! Vad tycker du jag ska köpa för klätterväxt istället? Har en humle i en likadan kruka och den växer som galet. Jättestor plasttunna, söderläge. Vill ha nåt som blommar och klättrar och är fint. Tusen tack!!!!

 14. JennyLo skrev:

  Jag har övat på mina gröna fingrar vettu, terass i tre år har gett färdigheter 🙂
  Jag tycker att du ska satsa på en “blomma för dagen”, de växer likt humlen som ogräs och trivs i söderläge och bjuder på jättefina stora blommor hela sommaren. Den kan man plantera i vad som helst och den blir ändå stor och klättrar iväg. Vill ha ganska mkt vatten.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Blomman_f%C3%B6r_dagen

  Lycka till!

Skriv en kommentar, hörru!

You must be logged in to post a comment.